Zdravá životospráva

Jídlo připravujeme vždy čerstvé a podle norem stanovených pro dětskou stravu. Po celý den dětem zajišťujeme pitný režim.  Dbáme na zajištění kvalitní a pestré stavy a na přísun čerstvého ovoce. Naše školka dodržuje všechna pravidla vydaná Hygienickou stanicí hlavního města Prahy.

 

 

 

Naše zásady

   Výživa je důležitá v jakémkoli věku. Jídlo dodává dětem energii a živiny, což ovlivňuje jejich zdraví dětí. Vhodné složení hraje roli ve správném růstu a vývoji dítěte. Strava ve velmi raném dětství ovlivňuje chuťové preference v dospělosti, což se opět může projevit na zdraví. Proto  při přípravě jídel dodržujeme tyto zásady:

 

-Netučné

-Nepřesolené

-Nekořeněné

-Nepřeslazené potraviny a pokrmy

-Bez používaní glutamátů

-Dodržování spotřebního koše

-Strava obohacená o vitamíny a minerály

-Dostatečné množství mléka a mléčných výrobků

-Velké množství ovoce a zeleniny

-Preference čerstvých surovin při přípravě pokrmů

 

   Vzhledem k věku mají tyto děti malou kapacitu žaludku a střídavé chutě k jídlu, proto jim podáváme malé porce častěji během dne. V tomto věku by měl být kladen důraz na pravidelné rozložení stravy, protože si děti své návyky nesou celý život.

Složky pokrmů

•Obiloviny a výrobky z nich

Obiloviny neboli cereálie patří mezi základní potraviny bohaté na sacharidy, jsou tedy významným zdrojem energie. Již od dětského věku zařazujeme do jídelníčku i celozrnné obiloviny, které obsahují více vlákniny a minerálních látek. Celozrnné obiloviny však zařazujeme v menším množství než obiloviny klasické.

•Zelenina a ovoce

Zelenina a ovoce jsou nejen důležitým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, ale mají také významnou sytící schopnost. Proto bychom v jídelníčku nejen dětí měli dbát na pravidelné zařazování zeleniny a ovoce, alespoň 5x denně, optimálně tedy ke každému jídlu. Ve školním stravování by tak zelenina nebo ovoce měly být na jídelním lístku denně.

•Mléko a mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky jsou důležité pro růst kostí a zubů a také pro růst svaloviny, protože obsahují vápník a kvalitní bílkoviny. Strava dítěte v předškolním věku by měla obsahovat 3-4 porce mléka a mléčných výrobků

•Maso, ryby, vejce v dětské výživě

Maso je dobrým zdrojem plnohodnotných živočišných bílkovin, ve výživě dáváme přednost kvalitnímu libovému a rybímu masu. Bohužel v naší republice není rybí maso ve velké oblibě, ale mělo by být zařazováno pravidelně optimálně 1-2x týdně. Oproti tomu uzeniny a uzené maso jsou v našich krajích značně oblíbené, jejich zařazení do dětského jídelníčku bychom však měli obezřetně hlídat. U předškolních dětí platí, že uzeniny do jídelníčku nezařazujeme téměř vůbec.

•Luštěniny v dětské výživě

Luštěniny jsou bohaté na vlákninu a rostlinné bílkoviny. V dětské stravě je nutné zařazovat luštěniny pravidelně 3-4x do měsíce jako součást polévky nebo 2x do měsíce jako součást hlavního pokrmu.

•Pitný režim dětí

Další podstatnou složkou správné výživy jsou kvalitní tekutiny. U dětí dbáme na dodržování pitného režimu. Vybíráme vhodné nápoje, kterými jsou pitná voda, voda ochucená ovocem nebo bylinkami. Dále ovocné čaje, neperlivé vody a 100% ředěné džusy, dále také mléko a mléčné nápoje.

•Nevhodné nápoje pro děti jsou slazené a sycené limonády, perlivé vody, káva, kofeinové limonády a kolové nápoje a v neposlední řadě také energetické a alkoholické nápoje. U dětí se zvyšuje potřeba tekutin v období horkých letních dnů, při zvýšené fyzické aktivitě a při nemoci.